Harakiri – egy szamuráj halála

A Harakiri – egy szamuráj halála feldolgozás. Mégpedig az 1962-es Seppuku című , Yasuhiko Takiguchi regényéből, Masaki Kobayashi rendezésében készült filmé. Ez eredeti mű, bár nem aratott akkora sikert, mint pl Kurosawa filmjei, sokak szerint, a szamurájos filmek egy alapköve.

kep1

A 2011-es Harakiri szokatlan módszerrel, szinte változatlan forgatókönyvvel mutatja be ugyanazt a témát, azaz a bushido (a szamuráj becsületkóx) és a személyes érzések közti feszültséget. A mai filmekhez szokott szemnek kissé vontatottan indul be minden. Ahogy hömpölyög előre a történet, (az eredeti mű ismerete nélkül is) már tudjuk a végét, nem árul zsákbamacskát a film. Épp ezért túlságosan is kiszámítható. Ami 1962-ben újszerű volt, az 2011-ben már nem az. Ami fekete-fehérben működött, az színesben nem feltétlenül. Az eredeti főhős férfias, néha szinte barbár/feldúlt bika szerű megvilágítása még mai szemmel is figyelemre méltó, ellentétben az új főhős kissé művészieskedő hangulatával.

kep3

De felejtsük el inkább az összehasonlítást és koncentráljunk csak a filmre magára! Ekkor a remek színészi mellé játék mellé egy kissé üres pátoszt kapunk. Olyan, mintha a háttérből hiányozna valami. Persze így is el lehet mélyülni a film hangulatában és tényleg születtek csodaszép jelenetek (lásd hóesés), amiket jól esik végig nézni. Aki szereti a szamurájos filmeket, nem riad vissza a japán kultúrától, és nem várja el, hogy egy film 2 percenként adrenalin  lökettel lássa el… az ne hagyja ki!

HUNA magyar feliratot ITT találjátok.

One thought on “Harakiri – egy szamuráj halála

  • 2017-02-12 at 13:24
    Permalink

    Köszönöm a fordítást.
    Nagy kedvenceim a japán régi filmek mert mesterien kidolgozott vívás jeleneteket van szerencsénk látni. Sajnos, ott is kihaltak a profi tudású
    színészek.

Vélemény, hozzászólás?