Macskák nélkül a világ…

Minél többet gondolkodom, annál jobban ráébredek, hogy nehéz az If Cats Disappeared From the Worldről írni. Nehéz, mert a filmet úgy lehet a legjobban élvezni, ha minél kevesebbet tud róla az ember előtte.

És nehéz azért is írni, mert a film által feszegetett kérdésekre nem egyszerűek a válaszok.  A megengedő és elfogadó szeretet, az elmúlástól való félelem leküzdése, a saját magunkról kialakított énkép átértékelése, a ragaszkodás és az elengedés…. mind-mind csupa olyan fogalom, amelyet a film alaposan megrágat velünk, s ha választ nem is ad az embert rég óta foglalkoztató kérdésekre, mégis képes megmutatni az életben és az emberben lakozó szépséget.

A Satoh Takeru által megszemélyesített főhős átértékeli életét. Folyamatos veszteségek árán tanulja meg, mi mennyire fontos az ember életében. Mit jelentenek  barátod szavai, a szerelmed ölelése, anyád óvó gondoskodása. Te miért cserébe mondanál le ezekről?

Az If Cats Disappeared From the World egy gyönyörű film, de senki ne számítson könnyed szórakozásra, sokkal inkább egy csodás, ám mégis fájdalmas utazásra. Az utazásunk során gyönyörű képekkel és zenével megtámogatott gondolatokat kapunk. A csodásan fényképezett képi világ és a meglepően merész, de mégis nagyon találó zenei aláfestés tökéletes hangulatba ringatja a nézőt. Nehéz kivonni magunkat a film által sugallt mondandó alól, ám az már csak rajtunk áll, hogy tanulunk-e belőle, vagy sem.

A magyar feliratot, Niko88 jóvoltából itt letölthetitek.

Vélemény, hozzászólás?